ژئواینفو: اطلاعات موضوعی علوم ژئوماتیک

اطلاعات موضوعی و خبرهای مفید و مهم در مورد شاخه های مختلف علوم ژئوماتیک که معمولا به طور پراکنده وجود دارد.( رستمی و فاطمی)

ژئواینفو: اطلاعات موضوعی علوم ژئوماتیک

اطلاعات موضوعی و خبرهای مفید و مهم در مورد شاخه های مختلف علوم ژئوماتیک که معمولا به طور پراکنده وجود دارد.( رستمی و فاطمی)

انتشار کتب جدید نقشه برداری

 

کتب جدید نقشه برداری 

با تشکر از آقای علی عمیدی به خاطر ارسال دو نمونه نشر جدید نقشه برداری از انتشارات عمیدی تبریز، در زیر به معرفی این دو کتاب می پردازیم: 

۱-     کتاب تعدیل و سرشکنی (ویرایش جدید)، تألیف مهندس جباری سابق 

۲-     کتاب نقشه برداری جامع: تألیف مهندس رنجبر

مراکز پخش:

تبریز، خیابان امام، بازار بزرگ تربیت، طبقه پایین، پلاک 40، انتشارات عمیدی، تلفن: 5535961 – 0411

تهران، خیابان لبافی نژاد، بین12 فروردین و اردیبهشت، پلاک206، انتشارات نوپردازان، تلفن:66411173 - 021 

 

 

 

 

کشف کوچکترین و سریع ترین سیاره فرا منظومه شمسی

 

کشف کوچکترین و سریع ترین سیاره فرا منظومه شمسی

ماهواره فرانسوی COROT که به منظور دوران و ترانزیت سیارات هر بار 12000 ستاره را به منظور بررسی ترانزیت سیارات احتمالی یشان، رصد می کند، توانست کوچکترین و سریع سیاره فرا منظومه شمسی را پیدا کند. این سیاره عضو منظومه خورشیدی ستاره ای است در فاصله 390 سال نوری که با تلسکوپهای آماتوری از قدر 11.7 در صورت فلکی تک شاخ (سمت چپ صورت فلکی جبار) قرار دارد.

 

 

این سیاره 3.4 برابر قطر زمین و حدود 5 برابر آن وزن دارد. اما در فاصله حدود 2.5 میلییون کیلومتری این ستاره به دور آن می چرخد. یعنی حدود هر 20.4 ساعت، یک دور به دور آن می چرخد! دمای سطحی آن به 1000 تا 1500 درجه سانتیگراد تخمین زده می شود.

 

 

قابل ذکر است که رصد چنین سیاراتی از روی زمین، تنها با تغییر میزان روشنایی ستاره امکان پذیر است، اما ماهواره COROT تصویر بالا را تهیه کرده است. در سمت راست این تصویر، عبور سیاره زهره از جلوی خورشید در 8 ژوئن 2004 (19 خرداد 1383) برای مقایسه با عبور سیاره فرا منظومه شمسی در سمت چپ دیده می شود.

ویتنام دومین ماهواره خود را به کمک فرانسه می سازد

نخست وزیر ویتنام با مشارکت فنی ارزان قیمت فرانسه در ساخت دومین ماهواره ویتنام موافقت نمود. این ماهواره که VNREADSat-1  نام دارد به دنبال ساخت موفقیت آمیز ماهواره اول ویتنامیها یعنی VINASAT-1 ساخته و به فضا ارسال خواهد شد. VNREDSat-1 ماهواره ای کوچک با وزن تقریبی 150 کیلوگرم است که به منظور اهداف علمی و بررسی منابع طبیعی به فضا پرتاب خواهد شد. این ماهواره در سال 2012 به فضا پرتاب می شود و مدت عمر آن 5 سال مفید پیش بینی می شود.

هزینه تقریبی  100  میلیون دلاری برای این پروژه برآورد می شود ولی ویتنامیها معتقدند که با این سرمایه گذاری از خرید تصاویر ماهواره ای دیگر کشورها مستقل خواهند شد. پروژه VNREDSat-1  از حدود 5 سال پیش با مشارکت یک سازمان فضایی انگلیسی شروع شد. اولین ماهواره ویتنامیها ماهواره ای مخابراتی با هزینه 200 میلیون دلار بود که برای تقویت امواج مخابراتی و تلویزیونی در نقاط دورافتاده ویتنام طراحی و ساخته شد. البته این ماهواره شرق آسیا و همچنین آسیای جنوب شرقی، هند و هاوایی را هم پوشش می دهد.

اینبار ویتنامیها به بخش دیگری از کاربردهای فضایی توجه کرده اند که نکته کلیدی در مدیریت بخشهای مختلف اقتصادی و زیربنایی کشورشان است. امیدواریم که کشور ما نیز به زودی ماهواره ای سنجش از دوری و کاربردی را به فضا  ارسال کند تا مشکل همیشگی متخصصان این امر نیز کمی کمتر شود.

تمدید مهلت ارسال مقالات ژئوماتیک ۸۸

همایش ژئوماتیک ۸۸ در تاریخهای ۲۰ و ۲۱ اردیبهشت ۱۳۸۸ در محل سازمان نقشه برداری برگزار خواهد شد. در همایش امسال گروه نقشه برداری دانشگاه تهران و دانشکده نقشه برداری دانشگاه خواجه نصیر طوسی همکاری دارند. 

سازمان نقشه برداری اعلام کرده است که بنا بر درخواستهای مکرر ُ مهلت ارسال مقالات را تا تاریخ سوم اسفند ۸۷ تمدید کرده است. 

 

 

 

سایت ژئوماتیک مجازی و دنیای نقشه برداری

قبلاً در مورد سایتها و وبلاگهای نقشه برداری زیاد صحبت کرده ایم. هر بار شاهد بروز علاقه مندی همکارانمان در این عرصه می باشیم. بعضی این کار را به صورت مداوم و بعضی به صورت منقطع انجام می دهند.  

ایده راه اندازی سایت ژئوماتیک مجازی (egeomatic) ظاهرا بعد از همایش نقشه برداری در آذرماه ( احتمالا GIS) شکل گرفته است. در حالی که این سایت زحمت کشیده اند و عکسهای این همایش هم در سایت قرار داده اند، اما در مورد زمان و مکان همایش و برگزار کنندگان آن سخنی به میان نیامده است. امیدواریم این دوستان نیز با رفع نواقص بتوانند یک سایت قوی نقشه برداری را در حوزه مجازی داشته باشند.

 

 

 

 http://egeomatic.ir 

 

وبلاگ دنیای نقشه برداری (worldmap) هم از خرداد 87 کار خود را شروع کرده است. مدیریت آنرا آقای مهندس حق شناس از خطه گیلان بر عهده دارند و مطالب متنوعی در زمینه ها  و شاخه های مختلف نقشه برداری ارائه کرده اند. 

   

 

 

http://www.worldmap.blogsky.com/ 

مشخصات فنی ماهواره امید


حتما این روزها دربارة ماهوارة امید بسیار شنیده اید. 
ما هم بر آن شدیم که اطلاعاتی درباره این ماهواره در
اختیارتان قرار دهیم ولی بهتر این دیدیم که متن مربوط این
ماهواره را از سازمان فضایی ایران عینا برایتان درج کنیم که
 هم متن کامل و هم معتبری هست.  (
http://isa.ir)
 
 

هداف پروژه ماهواره ملی امید
از آنجایی که پروژه امید اولین گام علمی در عرصه بومی سازی فناوری ماهواره بوده است لذا مهمتر و پیچیده تر از دستیابی به یک محصول بومی، ایجاد بسترهای لازم برای این صنعت خواهد بود. بر این اساس شناسایی صنایع داخلی و ظرفیت های موجود در خصوص تجهیزات ساخت، مونتاژ و تست ماهواره و ایجاد بستر فعالیت های فضایی در شرکت های خصوصی بعنوان اهداف بسیار مهم این پروژه بوده است .

اهداف مهم پروژه امید در راستای بومی سازی صنعت ماهواره :
- شناسایی ظرفیت های موجود در خصوص تجهیزات ساخت، مونتاژ و تست ماهواره
- ایجاد بستر فعالیت های فضایی در شرکت های خصوصی
- ایجاد فضای عملیاتی ساخت و تست ماهواره در تعامل با ماهواره‌بر داخلی

ماموریت ماهواره امید
ماموریت فنی ماهواره امید به گونه ای تنطیم شده که بتوان با حداقل ریسک به حداکثر اطمینان در یک ارتباط ماهواره ای رسید.
از این رو ماموریت ماهواره ای امید به این صورت تعریف شده است :
برقراری ارتباط متقابل ماهواره و ایستگاه زمینی شامل ماموریت های :
- تعیین مشخصات مداری ماهواره پس از جدایش از ماهواره‌بر.
- تله متری مشخصات زیرسامانه های ماهواره (ارسال اطلاعات داخلی ماهواره به ایستگاه زمینی)برای بررسی وضعیت ماهواره .
- ارسال فرمان از ایستگاه زمینی به ماهواره .

مشخصات فنی ماهواره امید 
نوع ماهواره : مخابراتی
 ابعاد کلی سازه در حالت بسته : 40 در 40 در 40 سانتیمترمکعب 
وزن : 27 کیلو گرم
کنترل حرارات : پسیو
باند فرکانس :
UHF  

ساختار ایستگاه های زمینی ماهواره امید
- ایستگاه های رنجینگ ( 4 ایستگاه)
- ایستگاه های تله متری و تله کامند(3 ایستگاه)
- ایستگاه کنترل مرکزی (ا ایستگاه)

فناوری های کلیدی در پروژه
- تولید الکترونیک ماهواره
- تولید فرستنده و گیرنده فضایی 
- فناوری 
QSM به‌عنوان فناوری حساس سازه‌ای در ماهواره 
 -فناوری
TVT به‌عنوان فناوری حساس طراحی حرارتی ماهواره
- تست‌های محیطی فضایی بعنوان بالاترین رده کیفی قطعات 
- فناوری بکارگیری
GPS فضایی بخصوص در ماهواره بدون پایداری امید
- فناوری
Ranging  
- فناوری شبیه‌سازی پرواز ماهواره
- مهندسی سامانه فضایی بصورت کاملاً بومی
- اثبات وجود ماهواره در مدار
- تعیین دوره تناوب و زمان طلوع ماهواره با دقت بالا
- ارتباط تله متری تله کامند با ماهواره
- تهیه نرم افزارهای گزارش گیری برای تحلیل اطلاعات تله متری

مراحل اجرای پروژه
این پروژه از پانزدهم اسفند ماه سال 1384 آغاز گردید و طی 2 سال آماده انجام تست‌های مشترک شد. قطعاً یکی از گلوگاه های هر پروژه برای کشوری که تجربه قبلی آن را نداشته باشد، طراحی سامانه ای آن خواهد بود و با توجه به ماهیت پیچیده پروژه های فضایی، حساسیت طراحی سامانه‌ای آن دو چندان خواهد بود.از نقاط بسیار برجسته این پروژه این است که طراحی سامانه ای ماهواره امید بصورت کاملاً بومی توسط متخصصان داخلی انجام شده است. دستیابی به تجربه طراحی سامانه ای یک پروژه فضایی خود به تنهایی از موفقیت‌های بسیار بزرگ این پروژه است و این دستآوردی است که آهنگ حرکت پروژه های آتی را بسیار سریعتر خواهد نمود.
طراحی سامانه ای ماهواره امید با توجه به شرایط و امکانات داخلی طی سه ماه نهایی گردید و پس از آن طراحی اولیه زیرسامانه های ماهواره با هدف تعیین مشخصات کلیدی و تفصیلی هر کدام آغاز گردید.هدف از این مرحله (طراحی زیرسامانه ها)رسیدن به مرحله ساخت نمونه های آزمایشگاهی هر یک از زیرسامانه ها بود تا بتوان طراحی انجام شده را بصورت آزمایشگاهی مورد ارزیابی قرار داد.البته اتمام این مرحله به معنی نهایی شدن طراحی نبود و کلیه مشخصات طراحی در مراحل بعدی پروژه و توسط آزمایشهای مختلف مورد ارزیابی قرار گرفت و اصلاحات مورد نیاز در طراحی اعمال گردید.در واقع مرحله طراحی تفصیلی زیرسامانه ها تا مراحل پایانی پروژه ادامه داشته است.در مرحله ساخت نمونه آزمایشگاهی، کلیه اشکالات و اصلاحات عملکردی ناشی از طراحی اولیه مشخص و مورد بررسی قرار گرفت و با توجه به آخرین اصلاحات بدست آمده، مرحله ساخت نمونه مهندسی ماهواره آغاز گردید.


هدف در این مرحله، دستیابی به یک نمونه کامل ماهواره از لحاظ مشخصات فیزیکی و عملکردی بوده است. در این مرحله فارغ از تحمل ماهواره در برابر شرایط محیطی، عملکرد قسمتهای مختلف بصورت مجزا و کل ماهواره بصورت تجمیعی مورد بررسی قرار گرفت. با توجه به عدم تجربه قبلی کشور در خصوص انجام تستهای مورد نیاز یک محصول فضایی، تلاشهای ارزشمندی در خصوص شناسایی و یا تجهیز امکانات داخلی برای انجام چنین تستهایی صورت پذیرفت. تست نمونه مهندسی ماهواره توانست شرایط کار را برای ساخت نمونه پروازی هموار سازد. تست‌هایی که برای نمونه پروازی ماهواره در نظر گرفته شده بود، مطابق استانداردهای معتبر فضایی و با توجه به شرایط داخلی کشور تنظیم شده بود.


خوشبختانه تمهیداتی که در طراحی برای تحمل شرایط محیطی شامل لرزه های ناشی از ماهواره‌بر، تغییرات دمایی بسیار زیاد در مدار زمین و شرایط خلأ، اندیشیده شده بود با انجام موفق تست‌های محیطی اثبات گردید و بدین ترتیب اولین ماهواره بومی جمهوری اسلامی ایران آماده پرتاب شد.



دستاوردهای پروژه امید
· ساخت اولین سامانه فضایی بومی جمهوری اسلامی ایران
· بومی سازی فناوری فضایی به عنوان قطب مهم مولد دانش و فناوری در سایر صنایع
· اقتدار ملی از منظر دستیابی و تسلط به فضا
· نقطه عطف در صنعت فضایی کشور
· ورود اساتید دانشگاه‌ها و دانشجویان رشته‌های مختلف مهندسی به عرصه‌های عملی فضایی
· شناسایی ظرفیتهای موجود در خصوص تجهیزات ساخت، مونتاژ و تست ماهواره
· ایجاد بستر فعالیتهای فضایی در شرکتهای خصوصی
· ایجاد فضای عملیاتی ساخت و تست ماهواره و ایستگاههای زمینی در تعامل با ماهواره‌بر داخلی
· طراحی و ساخت اولین ایستگاه کنترل و هدایت ماهواره ها در سطح کشور بصورت بومی 
· کسب بستر علمی طراحی و ساخت آنتهای یاگی
· دستیابی به دانش طراحی سیستمهای سروسیستم کنترل آنتن ردگیر ماهواره
· کسب دانش بالستیک مدار و اختلالات فضایی تأثیر گذار ماهواره ها
· طراحی نرم افزارهای مونیتورینگ و کنترل ماهواره
· طراحی نرم افزارهای پردازش کدینگ و رمزگذاری داده های تله متری، تله کامند
· طراحی نرم افزارهای جستجوگر ماهواره (رنجینگ ،داپلر،تک ایستگاهی)
· کسب دانش فنی طراحی و ساخت پایه وسازه و ساختارایستگاههای 
TT&C میکروماهواره
· کسب تجربه ارتباط مخابراتی بین تجهیزات ایستگاه زمینی و تجهیزات ماهواره
· کسب تجربه ردگیری و دریافت سیگنال از ماهواره های عملیاتی توسط ایستگاه زمینی بومی

 
  
در ادامه برخی مشخصات مداری ماهواره امید هم که توسط 
دوست عزیزمان مهندس یاسر مقصودی برایمان ارسال شده است
اضافه می نماییم.
 
 
 

1- Period        :      90.75 Minutes
2- Inclination   :      55.51 Degree
3- Apogee       :     377 Km
4- Perigee    
  :      245 Km
5-Eccentricity :     0.0096999
Other information:

Catalogue number among all ever launched satellites    : 33506th
International Designator
: 4th in 2009
Launch Date
  : 02/02/2009
Common Name                                                          : OMID
Country
     : Iran

Source: Space Track

 

 

در پایان به عنوان شهروندانی ایرانی از همه دست اندر کاران این پروژه عظیم تشکر کرده و امیدواریم ایران عزیز را هر روز سربلندتر  در میان کشورهای جهان ببینیم.

پاسخ به یک ابهام

 

یکی از دوستان در نظرات گفته بود که رشته مهندسی نجوم هم از اون حرفهاست. در اینجا توضیح مختصری در مورد نجوم و مهندسی خواهیم داد: 

1- تعریف مختصات: پیوند دهنده دو علم محض ریاضیات و هندسه می باشد. 

توضیح1: هندسه علم نقاط است و ریاضیات علم اعداد. با ارتباط دادن این دو علم می توان نقاط بی ارزش در فضا را با نسبت دادن عدد با ارزش کرد. 

توضیح2:مهندس کسی است که می تواند مختصات تعیین کرده و با مختصات سر و کار دارد. تمام علوم فنی و مهندسی به نحوی با مختصات سر و کار دارند و برای همین نقشه رسم می کنند! 

2- اما مهندسی نجوم یعنی شاخه ای از نجوم که به کمک ستارگان می توان مختصات نقاط زمینی را تعیین کرد. نقشه برداران آن را نجوم ژئودتیک یا نجوم ژئودزی می نامند.  

 

امیدواریم توضیحات فوق برای بیان رشته مهندسی نجوم کفایت کند. 

 

رشته مهندسی نجوم در دانشگاه خواجه نصیر طوسی

 

رشته مهندسی نجوم در دانشگاه خواجه نصیر طوسی

دانشگاه خواجه نصیر در نظر دارد در دوره های کارشناسی ارشد و دکتری در رشته جدید مهندسی نجوم برای اولین بار در ایران دانشجو بپذیرد. هنوز جزئیات زیادی از این خبر مشخص نیست. اما برای اطلاعات اولیه به لینک زیر در سایت پارس اسکای مراجعه نمایید. 

http://www.parssky.com/view/399.aspx 

  

 

 

 

وضعیت خورشید گرفتگی فردا

 

وضعیت خورشید گرفتگی فردا

در اوج بودن ماه باعث شده تا خورشید گرفتگی فردا علارغم زمان طولاتی (حدود ۷ دقیقه و ۵۰ ثانیه گرفت) به صورت کامل نبوده و از نوع حلقوی باشد. زیرا قطر زاویه ای ماه نسبت به خورشید کوجکتر بوده و قرص ماه نمی تواند کل قرص خورشید را بپوشاند. البته ناگفته نماند که خورشید نیز نزدیک به نقطه حضیض خود بوده و قرص خورشید هم از حد متوسط بزرگتر است! برای همین دو موضوع است که طول مدت زمان گرفت طولانی است.

البته این خورشید گرفتگی در ایران قابل مشاهده نیست و مسیر گرفت اصلی از آبهای آقیانوس آرام در جنوب افرقا شروع شده و در هنگام غروب خورشید در اقیانوسیه و اندونزی ختم می شود. گرفتگی جزئی را ساکنان استرالیا، جنوب شرق آسیا تا شبه قاره هند و همچنین آفریقای جنوبی و قاره قطب جنوب خواهند دید.

لازم به ذکر است خورشید گرفتگی های در فصل تیر و مرداد ماه در حالتیکه که ماه در حضیض باشد، از نوع کامل و با مدت زمان بالا خواهد بود.

 

آیا شما تست IQ داده اید؟

 

آیا شما تست IQ داده اید؟

اینبار برای شما یک تست IQ را انتخاب کرده ایم. در این تست در مدت ۴۰ دقیقه ۳۹ سؤال هوش را باید به صورت تصویری 8 گزینه ای پاسخ دهید. ذهن شما باید رابطه ای بین تصاویر پیدا کند. هر چه جلوتر می روید، سؤالات پیچیده تر می شوند. اما بد نیست یکبار آنرا امتحان کنید:

 

برای دستیابی به این تست به نشانی زیر وارد شوید:

 

http://www.iqtest.dk/main.swf

توصیه می کنیم که از این تست فقط یکبار استفاده کنید. زیرا برای بار دوم، سوم یا چهارم پاسخ را به خاطر آورده و نتیجه تست صحیح نخواهد بود.